Wymyślenie menu dla rodziny na cały tydzień to nie lada sztuka. Czasem już brak pomysłu, prawda? Podpowiadamy więc, co ugotować. Oczywiście jest pysznie, zdrowo i szybko.

Smaczny i tani obiad dla rodziny

Kilka składników i niewiele pracy, a danie powstanie naprawdę wykwintne. Na sobotni obiad zróbmy kurczaka na ryżu. Mięso jest soczyste, a ryż aromatyczny i wilgotny. W jednym naczyniu zrobimy cały obiad. Do tego podajemy oczywiście surówkę i cała rodzina będzie szczęśliwa.

Reklama

Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - kurczak na ryżu

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka - mogą być np. same podudzia lub udziki
  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka

Na zalewę:

  • 3,5 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g ulubionego keczupu - 1 łyżka to ok. 15 g
  • papryka ostra i słodka - po pół łyżeczki
  • 50 g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,

Przygotowanie

Kawałki kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paseczki. Siekamy też czosnek. Warzywa odstawiamy. Przygotowujemy marynatę. Wodę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy będzie dobrze ciepła, wrzucamy masło, koncentrat pomidorowy, przyprawy i keczup. Wody nie gotujemy. Ma być na tyle ciepła, żeby masło się rozpuściło, a wszystkie składniki połączył. Do żaroodpornego naczynia (np. 35x45 cm) wsypujemy ryż, na ryżu równomiernie rozprowadzamy cebulę, paprykę i czosnek. Ryż z warzywami zalewamy zalewą. Na tym układamy kurczaka. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny minut. Smacznego! Kurczak na ryżu gotowy.