Za chwilę lato, marzymy o urlopie. Poczujmy więc wakacyjny klimat przy obiedzie. Proponujemy przygotowanie ryby na grecki sposób. Z oliwą, pomidorami i przyprawami. Obiecujemy, będzie pysznie.
Smaczny i tani obiad dla rodziny
Psari plaki, czyli ryba pieczona w pomidorach, to jedno ze sztandarowych dań greckiej kuchni. "Psari" to po grecku ryba, a "plaki" - pieczona. Czyli jest to po prostu ryba pieczona. Dodaje się do tego dania oliwę, pomidory i dużo ziół. Dzięki temu jest aromatyczne i zdrowe. Można tak przygotowaną rybę zajadać ze świeżą bagietką, ziemniakami lub frytkami - co kto lubi. Dobrze też będzie, jeśli podamy tę rybę w towarzystwie np. zielonej sałaty. Składniki na to danie nie są drogie i dostaniemy je bez problemu w sklepie.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - zrób rybę po grecku jak Grecy
Składniki
- 1 kg filetów z dorsza - lub innej białej morskiej ryby
- litr passaty pomidorowej
- zioła - oregano, natka pietruszki, może być np. świeży lub suszony majeranek, liście laurowe
- sól, pieprz
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 kg cebuli
- 1/4 szklanki oliwy
Przygotowanie
Siekamy cebulę, czosnek i zioła. W garnku rozgrzewany oliwę, podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy chwilę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, układamy na nim rybę. Polewamy wszystko cienką strużką oliwy. Zapiekamy przez ok. 30 minut. Smacznego.