Czy spędza Wam sen z powiek wymyślanie obiadowych dań? Już nie musicie się martwić, mamy codziennie nowe, obiadowe przepisy. Tym razem to danie z Chorwacji. Ten kraj to jedna z ulubionych wakacyjnych destynacji Polaków. Poczujmy się więc jak na urlopie.
Smaczny i tani obiad dla rodziny
Musaka kojarzy się przede wszystkim z Grecją. Jest to jednak potrawa popularna w całych Bałkanach. To zapiekanka z mięsa i warzyw. Wersja z Chorwacji tym różni się od tej z Grecji, że zamiast bakłażanów używa się ziemniaków. Danie jest aromatyczne, sycące i pełne smaków. Z łatwością przyrządzimy chorwacką musakę ze składników, które dostaniemy w każdym sklepie. Idealnie będzie do niej pasowała sałatka z pomidorów.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - rewelacyjna chorwacka musaka
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 700 g mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- 700 ml mleka
- 3 całe jajka
- 200 ml śmietany
- Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, czerwona mielona słodka papryka, olej
- pół szklanki czerwonego wina (można pominąć)
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów pokrojonych w puszce
- olej do smażenia
- 75 g startego, twardego sera
Przygotowanie
Cebulę i czosnek szatkujemy. Smażymy na oleju aż się zrumienią. Dodajemy wtedy mięso, przyprawy, a gdy się mięso podsmaży, pomidory i wino. Smażymy, aż mięsny sos zgęstnieje. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Jajka mieszamy ze śmietaną i żółtym serem, doprawiamy do smaku. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, a na nich kładziemy mięso - operację tę powtarzamy. Całość zlewamy śmietaną z jajkami i serem. Zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.