Czy spędza Wam sen z powiek wymyślanie obiadowych dań? Już nie musicie się martwić, mamy codziennie nowe, obiadowe przepisy. Tym razem to danie z Chorwacji. Ten kraj to jedna z ulubionych wakacyjnych destynacji Polaków. Poczujmy się więc jak na urlopie.

Smaczny i tani obiad dla rodziny

Musaka kojarzy się przede wszystkim z Grecją. Jest to jednak potrawa popularna w całych Bałkanach. To zapiekanka z mięsa i warzyw. Wersja z Chorwacji tym różni się od tej z Grecji, że zamiast bakłażanów używa się ziemniaków. Danie jest aromatyczne, sycące i pełne smaków. Z łatwością przyrządzimy chorwacką musakę ze składników, które dostaniemy w każdym sklepie. Idealnie będzie do niej pasowała sałatka z pomidorów.

Reklama

Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - rewelacyjna chorwacka musaka

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 700 ml mleka
  • 3 całe jajka
  • 200 ml śmietany
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, czerwona mielona słodka papryka, olej
  • pół szklanki czerwonego wina (można pominąć)
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów pokrojonych w puszce
  • olej do smażenia
  • 75 g startego, twardego sera

Przygotowanie

Cebulę i czosnek szatkujemy. Smażymy na oleju aż się zrumienią. Dodajemy wtedy mięso, przyprawy, a gdy się mięso podsmaży, pomidory i wino. Smażymy, aż mięsny sos zgęstnieje. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Jajka mieszamy ze śmietaną i żółtym serem, doprawiamy do smaku. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, a na nich kładziemy mięso - operację tę powtarzamy. Całość zlewamy śmietaną z jajkami i serem. Zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.