Włoska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z makaronami i pizzą. Włosi jadają też wiele innych pyszności. W Toskanii na stołach często gości zupa fasolowa, czyli zuppa di fagiolli.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Toskańska zupa fasolowa jest pełna warzyw i aromatycznych ziół. Syci i odżywia. Pamiętajmy, że fasola jest świetnym źródłem białka roślinnego. Proponujemy przygotować tę zupę z fasoli w puszce - będzie szybko i smacznie. Warzywa kupimy w każdym warzywniaku, a część na pewno mamy w domu. Zapraszamy do gotowania.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - fasolowa prosto z Włoch
Składniki
- dwie puszki fasoli
- 1 cebula
- seler naciowy
- 2 marchewki
- cztery ząbki czosnku
- biała część średniego pora
- puszka pomidorów bez skórki
- 1,5 litra bulionu
- garść posiekanego jarmużu lub 1/4 małej kapusty włoskiej
- oliwa do smażenia
- suszone zioła - tymianek i rozmaryn, sól do smaku
- kilka łyżek startego sera
- 4 kromki czerstwego, białego chleba
Przygotowanie
Fasolę odcedzamy. Zawartość jednej puszki miksujemy, drugą część fasoli zachowujemy w całości. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na oliwie podsmażamy najpierw cebulę i czosnek, potem dodajemy stopniowo resztę warzyw. Dusimy kilka minut na wolnym ogniu. Dodajemy też po łyżeczce rozmarynu i tymianku. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pomidory, warzywa, całą fasolę i fasolę zmiksowaną. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku. Na dno głębokiego talerza wkładamy kromkę chleba, zalewamy zupą, a całość posypujemy startym serem - idealnie, jeśli będzie to parmezan. Jeszcze chlust oliwy z oliwek i można jeść. Smacznego! Toskańska zupa fasolowa gotowa.