Zaczyna się sezon na nowalijki. Można kupić już młodą kapustę i młode ziemniaki. Są też ogórki. Wszyscy są już spragnieni smaków, które przywołują lato. Podajmy więc na obiad danie proste i sycące, a przy tym lekkie i mocno wiosenne.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Młode warzywa na start. Podajemy najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Przepis jest sprawdzony, a bigos przygotujemy szybko. To idealny obiad dla całej rodziny. Podajmy ten bigos z młodej kapusty z ziemniakami z wody i z mizerią. Całość możemy posypać aromatycznym koperkiem. Mamy tu wszystko, czego potrzeba, czyli białko, węglowodany i błonnik.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - bigos z młodej kapusty
Składniki
- główka młodej kapusty
- pęczek cebuli dymki
- 400 g dobrej kiełbasy
- 100 g boczku
- olej do smażenia
- dwie łyżki masła klarowanego
- kilka marchewek
- pęczek koperku
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, może być majeranek i inne ulubione przyprawy
- dwie szklanki wody
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy. Kroimy drobno opłukaną dymkę. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę i boczek podsmażamy, tak by wytopił się tłuszcz. Dodajemy do garnka marchewkę i dymkę, chwilę podsmażamy. Kolej na pokrojoną kapustę. Dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem. Raz na jakiś czas kontrolujemy, czy nie wygotowało się zbyt wiele wody - wtedy uzupełniamy płyn. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut. W tym czasie możemy ugotować ziemniaki i przygotować mizerię. Gdy kapusta będzie miękka, na małej patelni robimy zasmażkę z mąki i masła. Zaciągamy nią bigos z młodej kapusty. Przed podaniem posypujemy danie koperkiem. Smacznego.