Rabarbar ze względu na to, że jest składnikiem ciast i kompotów, często uznawany jest za owoc. Tymczasem to warzywo. Jego jadalną część stanowią ogonki liściowe, które charakteryzuje się barwą od zielonej poprzez różową do czerwonej oraz kwaskowatym smakiem.
Rabarbar to doskonały składnik ciast. Późną wiosną a dokładnie w maju można go znaleźć w wielu sklepach oraz na bazarach. Warto wykorzystać go właśnie teraz. Przepisów na ciasta z rabarbarem jest wiele. Warto wypróbować ten od siostry Anastazji.
Ciasto z rabarbarem siostry Anastazji. Dodaj ten jeden składnik
Tajemnicą przepisu na ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji jest jeden składnik. Okazuje się, że popularna kucharka, z której przepisów korzysta wiele osób, dodaje do ciasta z rabarbarem maślanki. To właśnie ten produkt podkreśla smak tego wypieku. Przepis na ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji jest prosty i szybki. Jak zrobić to ciasto? Oto przepis.
Ciasto z rabarbarem siostry Anastazji - składniki
- 1 kg mąki tortowej
- 3 jajka
- 250 g rabarbaru
- 250 g drobnego cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 370 ml maślanki
- 120 ml oleju
- 10 g proszku do pieczenia
Ciasto z rabarbarem siostry Anastazji - przygotowanie
- Jajka miksujemy z dwoma rodzajami cukru. Powinniśmy uzyskać jasną i puszystą masę. Wzbogacamy ją o maślankę. Musi mieć ona temperaturę pokojową. W związku z tym wyjmujemy ją z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowań.
- Wszystko cały czas miksujemy. Mieszankę uzupełniamy o olej. Wówczas zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Baza pod ciasto jest już gotowa.
- Ciasto przelewamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na jego wierzchu wykładamy kawałki pokrojonego rabarbaru. Wszystko umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez 45 minut.