Karkówka z grilla lub z patelni to danie, które będzie smakowało każdemu miłośnikowi mięsnych dań. Trzeba jednak wiedzieć, jak to mięso przyrządzić. Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie i technice przygotowania.
Karkówka z grilla - dlaczego bywa twarda?
Karkówka wieprzowa to delikatne, poprzerastane tłuszczem mięso. Jeśli zbyt długo ją pieczemy i źle przygotujemy przed obróbką cieplną, wtedy mięso staje się twarde i łykowate. Jak tego uniknąć?
Co zrobić, żeby karkówka z grilla była krucha?
Zanim wrzucimy mięso na rozgrzany grill, warto karkówkę wcześniej odpowiednio przygotować. Najlepszym rozwiązaniem jest w przypadku karkówki odpowiednia marynata. Mięso uprzednio zamarynowane ma świetną, mniej zwartą strukturę niż świeżo wykrojone i przyprawione tuż przed gotowaniem.
Karkówka z grilla według przepisu Jakuba Kuronia
Ten przepis na karkówkę z grilla lub patelni pochodzi z oficjalnej strony internetowej Jakuba Kuronia.
Składniki
- 1 gruby kotlet ze schabu karkowego (około 150 g)
- pół łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- trochę majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę z miodu, soli, przeciśniętego przez praskę czosnku, sosu sojowego, soku z cytryny, majeranku, soli i pieprzu. Marynatą nacierami karkówkę z obu stron, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Grill rozgrzewamy go do średniej temperatury. Mięso grillujemy przez około 5–7 minut z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczone i soczyste w środku.