Wiosna to czas, kiedy zaczynamy być bardziej aktywni i częściej zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. Szukamy czegoś, co będzie lekkostrawne, pożywne, ale przede wszystkim smaczne.
Wzmacniająca zupa jarzynowa. Dobra dla jelit i odporności
Wczesną wiosną warto sięgnąć po tę wzmacniającą zupę jarzynową z przepisu Ewy Wachowicz. Jej tajemnicą są przyprawy a wśród nich imbir, garam masala i kumin. Ta zupa jest nie tylko pożywna i smaczna, ale świetnie wzmocni naszą odporność i podkręci metabolizm.
Jak ją przygotować? Oto przepis na wzmacniającą zupę jarzynową Ewy Wachowicz.
Wzmacniająca zupa jarzynowa - składniki
SKŁADNIKI
1 - cebula
2 ząbki - czosnku
biała część pora
2 łodyżki - selera naciowego
1 - burak
3 - ziemniaki
1 szklanka - soczewicy czerwonej
1 - marchewka
1 - pietruszka
garść fasolki szparagowej
kilka brukselek
1 - pomidor
kawałek kapusty
1 łyżeczka - kuminu
1 łyżeczka - garam masala
1 cm - kłącza imbiru
sól
1 łyżka - masła klarowanego
1 łyżka - soku z cytryny
natka pietruszki
Wzmacniająca zupa jarzynowa - sposób przygotowania
Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić cebulę pokrojona w kostkę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek, pokrojony por i seler naciowy. Wymieszać i podsmażyć. Zalać wrzątkiem (2 l).
Dorzucić pokrojonego w kostkę buraka i ziemniaki. Dodać przepłukaną na sicie soczewicę oraz pokrojoną w półplastry marchewkę i pietruszkę. Dorzucić pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, brukselkę (jeśli jest duża to pokroić w ćwiartki). Dodać pokrojony na cząstki pomidor i posiekaną kapustę.
Przyprawić kuminem i garam masalą. Posolić i pod przykryciem gotować przez 15 minut. Pod koniec dorzucić kilka różyczek brokułu. Wsypać zieleninę, zakwasić sokiem z cytryny, wymieszać i od razu podawać.