Środa Popielcowa to dzień, który rozpoczyna czas Wielkiego Postu. Ten trwa 40 dni i dla katolików jest okresem przygotowania do Wielkanocy. Środa Popielcowa swą nazwę przyjęła z obrzędu posypywania głów popiołem.
Śledzie w śmietanie - danie na Środę Popielcową
To podobnie, jak piątki w Wielkim Poście, czas, kiedy nie jada się potraw mięsnych. Zazwyczaj ci, którzy poszczą sięgają po mało syte, proste dania. Jednym z nich są właśnie śledzie. W Środę Popielcową idealnie sprawdzą się śledzie w śmietanie z przepisu Ewy Wachowicz. Ich smak podkręci dodany do sosu owoc, czyli jabłko. Warto pamiętać, by śledzie przed podaniem odpowiednio namoczyć.
Można je podać na przykład z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami albo kromką chleba. Jak zrobić śledzie w śmietanie Ewy Wachowicz? Oto przepis.
Śledzie w śmietanie przepis Ewy Wachowicz - składniki
500 g - śledzi solonych
2 - cebule
sok z cytryny
1 - winne jabłko
1 szklanka - kwaśnej śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
1 pęczek - natki pietruszki
woda i mleko do namoczenia
Śledzie w śmietanie przepis Ewy Wachowicz - sposób przygotowania
Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w półplasterki. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny.
Ryby osuszyć, obłożyć cebulą i jabłkiem. Śmietanę doprawić szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Zalać śledzie. Dekorować posiekaną natką pietruszki.