Co zrobić z mięsem z rosołu? Pomysłów jest wiele. Można je przerobić np. na smarowidło do chleba, zrobić z niego pasztet, potrawkę w sosie chrzanowym albo farsz do krokietów lub pierogów.
Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia znajdziemy świetny przepis na krokiety z nadzieniem z mięsa z rosołu. Jak podkreśla kucharz, najsmaczniejszy farsz wyjdzie, jeśli rosół był gotowany na mięsie mieszanym, np. drobiowym i wołowym. Ale z każdego mięsa rosołowego można przygotować taki farsz. Taki farsz świetnie nada się też np. do pierogów.
Przepis na nadzienie do krokietów z mięsa z rosołu
Składniki na farsz
400 g cebuli
2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
500 g ugotowanych udek z kurczaka
1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi
300 g warzyw z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler)
sól, pieprz
ew. rosół do rozrzedzenia farszu
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Wołowinę , kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Doprawiamy. Jeśli farsz wyjdzie za suchy, dolewamy trochę rosołu. Tak przygotowanym farszem napełniamy naleśniki.
Przepis na naleśniki do krokietów
Składniki
250 g mąki pszennej
250 ml mleka
200 ml wody gazowanej
2 jajka
sól
Przygotowanie naleśników
Wszystkie składniki ubijamy razem tak, żeby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem, używając np. ręcznika papierowego. Smażymy rumiane naleśniki.
Farsz zawijamy w naleśniki. Krokiety możemy panierować w jajku oraz bułce i obsmażyć potem na złoty kolor. Smacznego.