Pyszny, aromatyczny piernik to ozdoba wigilijnego stołu. Każdy chętnie sięgnie po kawałek tego przysmaku. Piernik z tego przepisu uda się też tym osobom, które nie mają doświadczona w pieczeniu ciast. Robi się go błyskawicznie, a smak jest niezapomniany. Za tym przepisem stoją doświadczenie i wiedza o kuchni Jakuba Kuronia.
Błyskawiczny piernik Jakuba Kuronia - przepis
Składniki
3 jajka
160 g maki
125 g cukru np. trzcinowego
5 łyżek miodu np. lipowego
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
125 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżka skorki pomarańczowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g posiekanych orzechów np. włoskich
100 g rodzynek
Przygotowanie
Masło topimy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy mąkę z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy płynny miód i i skórkę pomarańczową. Suche składniki łączymy z mokrymi. Na koniec dodajemy bakalie. Mieszamy i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 40-45 minut.