Nienawidzę, gdy jedzenie się marnuję i robię wszystko by marnować go jak najmniej. Chlebek bananowy to jeden z przepisów, który zawsze ratuje nasze czarne banany. Tym razem Bogusia przeszła samą siebie i dodała czekoladę i orzechy i powiem Wam, lepszego nie jadłem! - pisze na swoim blogu Jakub Kuroń.
Chlebek bananowy z dodatkiem czekolady i orzechów. Hit od Jakuba Kuronia
Chlebek bananowy z dodatkiem czekolady i orzechów jest ciastem, które najczęściej pieczemy właśnie w sezonie jesienno-zimowym. Jest nie tylko smaczne, ale też odpowiednie dla tych, którzy są na diecie. Jak je zrobić? Oto przepis na chlebek bananowy z dodatkiem czekolady i orzechów od Jakuba Kuronia.
Przepis
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 230 g mąki
- 70g roztopionego masła
- 50 g cukru np. trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- tabliczka gorzkiej czekolady
- garść orzechów np. włoskich
Przygotowanie:
Banany rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, możesz to zrobić również widelcem, ale tłuczkiem będzie o wiele szybciej. Do rozgniecionych bananów dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, jajko i roztopione, ale nie gorące masło. Dodaj pokruszona czekoladę (zostaw troszkę czekolady do posypania wierzchu). Wymieszaj. Przełóż masę do blaszki z papierem do pieczenia. Na desce do krojenia posiekaj orzechy np. włoskie. Przełożone do keksówki ciasto posyp pozostawioną czekolad, następnie orzechami. Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.