To ciasto jest idealną propozycją na coś słodkiego także dla tych, którzy liczą kalorie. Do jego upieczenia używa się mąki migdałowej i kukurydzianej a do uzyskania słodkiego smaku oprócz jabłek, które same w sobie są słodko-kwaśne, zamiast cukru dodaje się erytrolu.
Ciasto cynamonowe z jabłkami. Dobre nawet na diecie
Ewa Wachowicz nie szczędzi w tym cieście cynamony. Dzięki tej przyprawie deser ten nabiera wyrazistego, korzennego smaku. Jak je zrobić? Oto przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami.
Przepis
Składniki:
- 300 g - mąki migdałowej
- 1 łyżka - mąki kukurydzianej
- 5 - jajek
- ¾ szklanki - erytrolu
- 180 g - jogurtu naturalnego
- 1½ łyżeczki - proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka - cynamonu
- cynamon do posypania
- jabłka
- erytrol do dekoracji
Sposób przygotowania:
ajka wybić do miski. Posłodzić erytrolem i zmiksować. Wsypać mąkę migdałową. Dodać jogurt, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę kukurydzianą. Wymieszać robotem i przelać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Wyrównać.
Na wierzchu ułożyć kawałki jabłek. Oprószyć cynamonem.
Piec przez 45 minut w temp. 170 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć zmielonym erytrolem.