Ciasto piernikowe z jabłkami jest naprawdę smaczne. To połączenie owoców, które są bardzo jesienne z korzennymi przyprawami, które przywodzą na myśl święta Bożego Narodzenia. Można je podać zarówno podczas spotkań ze znajomymi, jak i przekąsić na drugie śniadanie czy na podwieczorek ze szklanką ciepłej herbaty albo kakao.

Reklama

Ciasto piernikowe z jabłkami. To jego sekret

Sekretem ciasta piernikowego z jabłkami jest połączenie tartych jabłek z korzennymi przyprawami oraz skarmelizowanych orzechów. Dzięki temu miksowi jest wilgotne i bardzo aromatyczne.

Jak je zrobić? Oto przepis na ciasto piernikowego z jabłkami od Kwestii Smaku.

Przepis

Składniki:

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowy
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka (1,5 szklanki startych)

Posypka:

  • 2/3 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małą formę keksową (11 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wlać jogurt, dodać jajka, olej roślinny, cukier wanilinowy i cukier. Wymieszać rózgą do połączenia się składników.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać kakao, cynamon, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko wymieszać.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na większych oczkach. Powinno wyjść ok. 1,5 szklanki.
  • Połączyć wszystkie składniki: mokre, suche oraz jabłka - powoli wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (nie mieszać za długo!).
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię.
  • Wierzch posypać grubo pokrojonymi orzechami, potem cukrem trzcinowym i cynamonem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut, do suchego patyczka.