Ciasto piernikowe z jabłkami jest naprawdę smaczne. To połączenie owoców, które są bardzo jesienne z korzennymi przyprawami, które przywodzą na myśl święta Bożego Narodzenia. Można je podać zarówno podczas spotkań ze znajomymi, jak i przekąsić na drugie śniadanie czy na podwieczorek ze szklanką ciepłej herbaty albo kakao.
Ciasto piernikowe z jabłkami. To jego sekret
Sekretem ciasta piernikowego z jabłkami jest połączenie tartych jabłek z korzennymi przyprawami oraz skarmelizowanych orzechów. Dzięki temu miksowi jest wilgotne i bardzo aromatyczne.
Jak je zrobić? Oto przepis na ciasto piernikowego z jabłkami od Kwestii Smaku.
Przepis
Składniki:
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowy
- 16 g cukru wanilinowego
- 150 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jabłka (1,5 szklanki startych)
Posypka:
- 2/3 szklanki obranych orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małą formę keksową (11 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wlać jogurt, dodać jajka, olej roślinny, cukier wanilinowy i cukier. Wymieszać rózgą do połączenia się składników.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać kakao, cynamon, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko wymieszać.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na większych oczkach. Powinno wyjść ok. 1,5 szklanki.
- Połączyć wszystkie składniki: mokre, suche oraz jabłka - powoli wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (nie mieszać za długo!).
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię.
- Wierzch posypać grubo pokrojonymi orzechami, potem cukrem trzcinowym i cynamonem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut, do suchego patyczka.