Strawberry trifle – angielski deser z truskawkami

Strawberry trifle jest to typowy angielski deser, który najczęściej serwuje się w szklanych pucharkach. Składa się on z kilku warstw, które łączą w sobie smak galaretki, świeżychowoców, kremubudyniowego oraz biszkoptów nasączonych ulubionym rodzajem alkoholu.

Deser ten nie tylko ładnie wygląda, ale także doskonale smakuje. Świetnie prezentuje się na stole, więc można go z powodzeniem przygotować nawet na bardzo uroczyste przyjęcie.

Reklama

Jak podaje portal Haps.pl, do przygotowania tego wyśmienitego deseru będą potrzebne następujące składniki:

  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki śmietanykremówki 36 proc.,
  • łyżka mąkikukurydzianej,
  • ziarenka z połowy laskiwanilii,
  • 2 żółtka ubite mikserem,
  • likier - dowolny, aczkolwiek polecany to Grand Marnier,
  • 4 cienkie krążkibiszkoptowe,
  • sól - wedle uznania,
  • kilkanaście truskawek.

Angielski deser strawberry trifle: przygotowanie

Przygotowanie kremu waniliowego:cukier wymieszać z mąkąkukurydzianą. Dodać szczyptęsoli oraz ziarenka z połowy laskiwanilii. Wlać szklankęmleka i całość ucierać mikserem. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje i pojawią się na niej bąbelki. Niewielką ilość gorącej masy połączyć z 2żółtkami ubitymi mikserem. Następnie dodać do reszty kremu, nie przerywając mieszania. Całą masę gotować jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać łyżkęmasła i dokładnie wymieszać. Rondel przykryć folią spożywczą (aby nie powstał kożuch) i wystudzić. Ubić pół szklanki śmietany kremówki i delikatnie połączyć z przygotowanym budyniem.

W tortownicy ułożyć cienki krążek biszkoptowy (można kupić gotowy lub samemu upiec biszkopt i przekroić na 3-4 cienkie placki). Na biszkopcie rozłożyć plasterkitruskawek, tak aby stworzyły jednolitą warstwę. Przykryć drugim krążkiemciasta, skropićlikieremGrandMarnier i posmarowaćpołową kremu. Na kremie ułożyć trzecikrążekciasta, kolejną warstwętruskawek, następnie ponownie krążekskropiony likierem. Całość wykończyć pozostałym kremem. Gotowy deser udekorować truskawkami oraz bitąśmietaną.