Dzień Wszystkich Świętych to idealny czas na spotkania w rodzinnym lub przyjacielskim gronie. Dobrze jest powspominać i porozmawiać nie tylko przy smacznym obiedzie, ale także równie smakowitym deserze. Tu sprawdzić się może idealnie ciasto z przepisu Ewy Wachowicz.

Reklama

Miodownik z budyniem orzechowym. Ciasto na rodzinne spotkania

To miodownik z orzechowym budyniem. Ciasto, które kojarzy się z jesienią i rewelacyjnie pasuje do szklanki herbaty lub kawy. Jak je zrobić? Oto przepis.

Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka - mąki
  • 3 łyżki - mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki - przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • 6 - jajek
  • 2 łyżki - cukru
  • ½ szklanki - miodu
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • Budyń orzechowy
  • 500 ml - mleka
  • 1 - budyń śmietankowy
  • 50 g - masła
  • 2 łyżki - cukru trzcinowego
  • 50 g - mielonych orzechów włoskich
  • Dekoracja
  • lukier (sok z cytryny i cukier puder)
  • orzechy włoskie
  • Do przełożenia
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Miód przełożyć do garnka i podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Pod koniec dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i mąkę ziemniaczaną.

Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem.

Do żółtek wlać miód i zmiksować. Przelać do piany. Delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

Do szklanki odlać 125 ml mleka. Resztę wlać do garnka. Dodać masło, posłodzić cukrem trzcinowym i postawić na kuchence. Gdy się zagotuje, wsypać orzechy. W zimnym mleku rozpuścić budyń i wlać do mleka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.