Dzień Wszystkich Świętych to idealny czas na spotkania w rodzinnym lub przyjacielskim gronie. Dobrze jest powspominać i porozmawiać nie tylko przy smacznym obiedzie, ale także równie smakowitym deserze. Tu sprawdzić się może idealnie ciasto z przepisu Ewy Wachowicz.
Miodownik z budyniem orzechowym. Ciasto na rodzinne spotkania
To miodownik z orzechowym budyniem. Ciasto, które kojarzy się z jesienią i rewelacyjnie pasuje do szklanki herbaty lub kawy. Jak je zrobić? Oto przepis.
Przepis
Składniki:
- 1 szklanka - mąki
- 3 łyżki - mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki - przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka - cynamonu
- 6 - jajek
- 2 łyżki - cukru
- ½ szklanki - miodu
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- Budyń orzechowy
- 500 ml - mleka
- 1 - budyń śmietankowy
- 50 g - masła
- 2 łyżki - cukru trzcinowego
- 50 g - mielonych orzechów włoskich
- Dekoracja
- lukier (sok z cytryny i cukier puder)
- orzechy włoskie
- Do przełożenia
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
Miód przełożyć do garnka i podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Pod koniec dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem.
Do żółtek wlać miód i zmiksować. Przelać do piany. Delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Do szklanki odlać 125 ml mleka. Resztę wlać do garnka. Dodać masło, posłodzić cukrem trzcinowym i postawić na kuchence. Gdy się zagotuje, wsypać orzechy. W zimnym mleku rozpuścić budyń i wlać do mleka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.