Ciasta z dynią od kilku lat nie tracą na popularności. Warto zrobić je w sezonie i sięgnąć po sprawdzone przepisy. Ten jest jednym z nich. To przepis bardzo popularny i prosty na to ciasto.

Ciasto z dyni. Najlepszy i popularny przepis

Reklama

W tym cieście z dyni smaku dodaje polewa, która przygotowywana jest z białej czekolady i cukru pudru. Jak je przygotować? Zobaczcie.

Przepis na ciasto

Składniki:

  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa: 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (przepis) - ma ono mieć gęstość śmietany i być lekko ciepłe lub w temp. pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
  • Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy, wlać roztopione masło z cukrem i wymieszać. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • Delikatnie połączyć składniki suche oraz mokre - mieszać wolno łyżką, tylko do połączenia się składników, pod koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
  • Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Polewa:do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.