Ciasta z dynią od kilku lat nie tracą na popularności. Warto zrobić je w sezonie i sięgnąć po sprawdzone przepisy. Ten jest jednym z nich. To przepis bardzo popularny i prosty na to ciasto.
Ciasto z dyni. Najlepszy i popularny przepis
W tym cieście z dyni smaku dodaje polewa, która przygotowywana jest z białej czekolady i cukru pudru. Jak je przygotować? Zobaczcie.
Przepis na ciasto
Składniki:
- 250 g puree z pieczonej dyni
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka starta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
- 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa: 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (przepis) - ma ono mieć gęstość śmietany i być lekko ciepłe lub w temp. pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
- Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy, wlać roztopione masło z cukrem i wymieszać. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
- Delikatnie połączyć składniki suche oraz mokre - mieszać wolno łyżką, tylko do połączenia się składników, pod koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
- Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Polewa:do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.