Ten przepis jest po prostu idealny na jesienne, zwłaszcza chłodne dni. Można to danie zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. Sprawdzi się też na przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi jako danie na ciepło.
Pieczone ziemniaki z oscypkiem i szynką. Tak robi je Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz proponuje, by podać je z oscypkiem i szynką a ich aromat podkręcić rozmarynem. Ta przyprawa idealnie pasuje właśnie do ziemniaków.
Przepis
Składniki:
- 8 -ziemniaków
- oliwa
- sól
- oscypek wędzony
- kawałek szynki
- gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą. Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki. Dołożyć igiełki rozmarynu. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.