Naleśniki i placuszki to idealne danie na śniadanie. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Chętnie przygotowujemy np. placki z bananami czy jabłkami. A gdyby tak zrobić puszyste i żółciutkie placuszki dyniowe? Przepis na nie podał bardzo popularny bloger kulinarny Michał Korkosz, czyli Rozkoszny.
Przygotowanie tych pyszności nie zajmie wiele czasu, jeśli wcześniej zrobimy dyniowe puree. Dynię pieczemy, a potem jej miąższ blendujemy. Zróbmy od razu więcej puree, wykorzystamy je wtedy i do placuszków, i do np. zupy.
Przepis
Składniki
2 jajka, białka i żółtka osobno
½ szklanki puree dyniowego
¾ szklanki maślanki, kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ⅓ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
Łączymy puree dyniowe, maślankę, roztopione masło i cukier, wanilię za pomocą trzepaczki. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kurkumą i solą. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Potem pianę delikatnie wmieszaj do masy dyniowej.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju lub masła klarowanego. Wykładamy po 2 czubate łyżki ciasta na porcję, zachowując odpowiednie odstępy między placuszkami. Każdy placuszek smażymy po 2, 3 minuty z każdej strony. Podajemy z syropem klonowym lub miodem.