Marynowane grzyby to fantastyczny dodatek np. do kanapek. Świetnie się sprawdzą też jako składnik sałatek, bardzo pasują do sałatki jarzynowej. Warto skorzystać z przepisu siostry Anastazji na przygotowanie zalewy do grzybów. Ta doskonała kucharka robi świetne przetwory, a jej przepis jest bardzo prosty. Tak przygotowane grzyby marynowane będą zachwycały i zrobią prawdziwą furorę np. podczas przyjęć. W czym tkwi sekret? W przyprawach.

Reklama

Przepis

Składniki

kilogram ulubionych grzybów
pół litra wody,
pół litra octu winnego 6 proc.,
2 łyżki soli,
6 łyżek cukru,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
kilka ziarenek kolorowego pieprzu,
pół płaskiej łyżeczki cynamonu,
kilka liści laurowych.







Przygotowanie

Grzyby dokładnie czyścimy z piasku. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzącej wkładamy porcjami grzyby. Obgotowujemy je szybko i łyżką cedzakową przekładamy do drugiego garnka. Do grzybów dolewamy pół litra wody, dodajemy cukier, sól i gotujemy je około 10 min, regularnie zbierając pianę Po 10 min dodajemy ocet i resztę przypraw. Gotujemy kolejne 10 min. W wyparzonych słoikach układamy grzyby i zalewamy je gorącą zalewą - grzyby muszą być zakryte. Zamykamy dokładnie słoiki i pasteryzujemy je przez około 15 minut.