Ten przepis Tomasza Strzelczyka jest prosty i smaczny. Śliwki idealnie nadają się do deserów i ciast. Twórca bloga "Oddaj fartucha" poleca zapiec je pod marcepanową kruszonką. Jak to zrobić?

Oto przepis Tomasza Strzelczyka na śliwki pod marcepanową kruszonką.

Reklama

Przepis

Składniki:

1kg śliwek węgierek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny


Składniki na kruszonkę:

150g marcepanu
50g cukru
1 cukier waniliowy
120g masła
200g mąki pszennej



Sposób przygotowania:

Śliwki przepaławiamy ,usuwamy pestkę i kroimy w ósemki. Do śliwek dodajemy mąkę ziemniaczaną,1 łyżkę cukru oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę ,cukier oraz cukier wanilinowy. Dodajemy masło i marcepan pokrojone w małe kawałki. Wszystko rozgniatamy miedzy palcami na grubą kruszonkę która wykładamy na wierzch śliwek. Deser wkładamy do piekarni8ka rozgrzanego do 180 C na około 35 minut.