Papryka to warzywo mało kaloryczne i pełne witamin oraz składników odżywczych. Warto wykorzystać je właśnie teraz kiedy jest świeże, smaczne a przede wszystkim gdy trwa jej sezon.
Ewa Wachowicz proponuje wykorzystać je do przygotowania błyskawicznego dania na obiad lub kolację. Oto przepis na paprykę faszerowaną fetą.
Przepis
Składniki:
- 2 papryki
- 400 g sera feta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść świeżej mięty
- pieprz
- oliwa do natłuszczenia tacki
Sposób przygotowania:
Ser feta pokruszyć do miski, cebulę drobniutko pokroić i dodać do sera. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do miski. Liście mięty posiekać i dorzucić do farszu. Dodać oliwę i doprawić świeżo zmielonym pieprzem (feta jest serem dość słonym, więc można pominąć sól). Dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół i delikatnie usunąć gniazda nasienne - tak, by nie popsuć paprykowych „miseczek". Tak przygotowaną paprykę posmarować po zewnętrznej stronie oliwą i napełnić farszem z sera feta. Przenieść na tackę do grillowania (wcześniej posmarować ją oliwą) i umieścić na ruszcie. Grillować przez około 20 minut.