Zupa pomidorowa to danie, które uwielbia prawie każdy. Dla wielu to smak dzieciństwa. Okazuje się, że klasyczną pomidorową można urozmaicić pewnymi warzywnymi dodatkami i w ten sposób podkręcić jej smak.

Reklama

Ewa Wachowicz robi to dodając ogórki i paprykę. Jak dokładnie przygotować taką zupę? Oto przepis na pomidorową z papryką i ogórkami.

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • 1½ l bulionu jarzynowego
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ogórki kiszone
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szare renety

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć dalej. Po chwili przełożyć do garnka. Z patelni wymyć smak, płyn przelać do garnka. Postawić na kuchence.

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać słodką paprykę. Gdy się skarmelizuje, zalać odrobiną bulionu, wymieszać i przełożyć do garnka z cebulą i papryką.

Mąkę wymieszać ze śmietaną i przecierem pomidorowym. Zahartować i przelać do zupy.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować tylko chwilę, zwracając uwagę, by jabłka się nie rozgotowały i pozostały jędrne. Jeśli jabłka są kwaśne, zupę można doprawić odrobiną cukru. Podawać udekorowane natką pietruszki.