Zupa pomidorowa to danie, które uwielbia prawie każdy. Dla wielu to smak dzieciństwa. Okazuje się, że klasyczną pomidorową można urozmaicić pewnymi warzywnymi dodatkami i w ten sposób podkręcić jej smak.
Ewa Wachowicz robi to dodając ogórki i paprykę. Jak dokładnie przygotować taką zupę? Oto przepis na pomidorową z papryką i ogórkami.
Przepis na zupę pomidorową
Składniki:
- 1½ l bulionu jarzynowego
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 4 ogórki kiszone
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- ½ szklanki śmietany
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 szare renety
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć dalej. Po chwili przełożyć do garnka. Z patelni wymyć smak, płyn przelać do garnka. Postawić na kuchence.
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać słodką paprykę. Gdy się skarmelizuje, zalać odrobiną bulionu, wymieszać i przełożyć do garnka z cebulą i papryką.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i przecierem pomidorowym. Zahartować i przelać do zupy.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować tylko chwilę, zwracając uwagę, by jabłka się nie rozgotowały i pozostały jędrne. Jeśli jabłka są kwaśne, zupę można doprawić odrobiną cukru. Podawać udekorowane natką pietruszki.