Cukinia to warzywo, które sprawdza się idealnie zarówno w daniach jednogarnkowych, jak też ciastach i kotletach. Dzięki temu przepisowi z pewnością dowiesz się, jak krok po kroku przygotować kotlety siekane z kurczaka, które staną się hitem w twojej kuchni - zapewnia Jakub Kuroń.

Reklama

Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka i cukinii? Oto przepis od Jakuba Kuronia.

Przepis na kotlety

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • pół małej cukinii
  • 3 łyżki sera tartego np. parmezan
  • 1 jajko „M”
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie drobno posiekaj ją w paski lub kostkę, w zależności od preferencji.

Przygotowanie warzyw: Cebulę pokrój w małą kostkę, a cukinię w paski lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oba składniki dodaj do miski z posiekanym kurczakiem.

Łączenie składników: Do miski z mięsem i warzywami dodaj starty ser, jajko, majonez oraz mąkę pszenną. Dopraw wszystko solą i czarnym pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.

Formowanie kotletów: Łyżką nabieraj porcje farszu i formuj z nich nieduże placuszki. Ważne, aby kotlety były podobnej wielkości, dzięki czemu równomiernie się usmażą.

Smażenie kotletów: Na patelni rozgrzej olej roślinny. Układaj na niej placuszki i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają ładny, złoty kolor. Następnie po usmażeniu układaj kotlety na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety siekane z kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale komponują się z ziemniakami, ryżem lub świeżą sałatką. Kotlety siekane z kurczaka to danie, które można modyfikować na wiele sposobów. Możesz dodać do nich swoje ulubione warzywa, takie jak papryka, marchew czy szpinak, aby nadać im dodatkowego smaku i wartości odżywczych. Warto również eksperymentować z różnymi rodzajami sera – feta, cheddar czy mozzarella mogą świetnie uzupełnić smak kotletów - pisze na swoim blogu Jakub Kuroń.