Kopytka dyniowe warto przygotować właśnie teraz, gdy trwa sezon na to warzywo. Można zaserwować je z ulubionym sosem, z sałatką lub ugotowane i usmażone na maśle z dodatkiem parmezanu.
Jak je zrobić? Oto przepis na kopytka dyniowe od Jakuba Kuronia.
Przepis
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1 jajko
- ok. 150 g mąki pszennej
- sól
- 0,3 kg dyni np. hokkaido
Sos:
- 1 garść listków szałwii
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Obrany miąższ dyni ugotuj na parze lub np. upiecz. Ziemniaki obierz ze skórki. Zmiel lub np. przeciśnij przez praskę razem z dynią. Rozdrobnione warzywa połącz z jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które następnie pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj około 2 minuty.
Do kopytek z dynią przygotuj masło szałwiowe. W rondelku rozpuść 3 łyżki masła. Kiedy masło zacznie się rumienić, dodaj liście szałwii. Smaż chwilę zioła, na koniec po około 30 sekundach polej kopytka z masłem szałwiowym.