Cukinie można faszerować dowolnie, ostatnio na przykład nadziałem ją kurkami i kurczakiem. Jeżeli zostanie Wam ryż lub kasza, możecie wzbogacić nią farsz. Zamiast klasycznego żółtego sera, może być feta lub mozzarella - pisze na swoim blogu Jakub Kuroń.

Reklama

Jednym słowem cukinie może kształtować "dowolna dusza" (farsz). Jeżeli nie macie wprawy, nie chcecie kombinować to polecana jest cukinia faszerowana mięsem mielonym - wyjaśnia. Jak ją zrobić? Oto przepis na faszerowaną cukinię Jakuba Kuronia.

Przepis

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 pomidory
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz miąższ, uważaj aby nie przedziurawić skóry. Wydrążone warzywa dopraw solą i pieprzem, odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę kolorową, smaż aż zmięknie.

Po tym czasie dodaj posiekany drobno czosnek. Po 2 minutach włóż mięso mielone.

W momencie gdy mięso się zetnie dodaj pokrojone drobno pomidory.

Smaż całość aż nadmiar płynu odparuje, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli smak jest za mało intensywny, dodaj koncentrat pomidorowy.

Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut.