Kapusta włoska to warzywo, które doskonale sprawdza się w kuchni w wielu daniach. Można z niej zrobić pyszne gołąbki, chrupiące i smaczne surówki albo zaserwować duszoną z pomidorami. To także świetny składnik kotletów. Właśnie w takiej formie proponuje wykorzystać ją siostra Anastazja.

Reklama

Jak zrobić kotlety z włoskiej kapusty? Oto jej przepis na to danie, które z powodzeniem sprawdzi się nie tylko jako piątkowy obiad.

Przepis

Składniki:

1 średnia główka kapusty włoskiej (1 kg odciśniętej ugotowanej kapusty),
15-20 dag sera żółtego,
3 łyżki natki pietruszki,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
2 marchewki,
4 jaja,
10-15 dag bułki tartej,
5-6 łyżek mąki krupczatki,
tłuszcz do smażenia,
sól,
pieprz










Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować, ugotować i odcisnąć nadmiar wody. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Ugotowaną marchew pokroić w kostkę. Do kapusty dodać cebulę, marchew, natkę pietruszki, bułkę tartą, ser żółty starty na tarce o dużych oczkach oraz jaja. Całość wymieszać i pikantnie doprawić. Z masy formować niewielkie kotleciki i obtaczać w mące krupczatce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Podawać jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub z dowolnym sosem, np. grzybowym.