Kurczak to najczęściej i najchętniej wybierane mięso przez Polaków. Można z niego przygotować szybkie i sycące potrawy. Zwłaszcza teraz, gdy kończy się jesień i nadchodzi zima mamy częściej ochotę na ciepłe i aromatyczne potrawy.
Imbirowy kurczak. Idealny obiad na zimne dni
Ten przepis na imbirowego kurczaka sprawdzi się idealnie jako szybki obiad. Dodatek sosu sojowego i chilli sprawi, że potrawa ta nie tylko będzie wyrazista i dosyć pikantna, ale świetnie rozgrzeje i przywiedzie na myśl dania azjatyckie. Można go podać z ryżem i posypać świeżym szczypiorkiem. Jak go przygotować? Oto przepis na imbirowego kurczaka.
Przepis
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego białego
- szczypiorek
Sos:
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki, następnie oprószyć skrobią ziemniaczaną. Przygotować sos: imbir obrać i drobno zetrzeć, wymieszać z resztą składników: sosem sojowym, słodkim sosem chili, miodem i olejem sezamowym.
Rozgrzać wok lub głęboką, dużą patelnię. Wlać olej i po podgrzaniu włożyć kurczaka. Obsmażyć na dużym ogniu, w międzyczasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz biały pieprz. Smażyć w sumie przez ok. 4 - 5 minut.
Wlać sos, wymieszać i zagotować. Gotować przez pół minuty. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem.