Kurczak to najczęściej i najchętniej wybierane mięso przez Polaków. Można z niego przygotować szybkie i sycące potrawy. Zwłaszcza teraz, gdy kończy się jesień i nadchodzi zima mamy częściej ochotę na ciepłe i aromatyczne potrawy.

Reklama

Imbirowy kurczak. Idealny obiad na zimne dni

Ten przepis na imbirowego kurczaka sprawdzi się idealnie jako szybki obiad. Dodatek sosu sojowego i chilli sprawi, że potrawa ta nie tylko będzie wyrazista i dosyć pikantna, ale świetnie rozgrzeje i przywiedzie na myśl dania azjatyckie. Można go podać z ryżem i posypać świeżym szczypiorkiem. Jak go przygotować? Oto przepis na imbirowego kurczaka.

Przepis

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego białego
  • szczypiorek

Sos:

  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki, następnie oprószyć skrobią ziemniaczaną. Przygotować sos: imbir obrać i drobno zetrzeć, wymieszać z resztą składników: sosem sojowym, słodkim sosem chili, miodem i olejem sezamowym.

Rozgrzać wok lub głęboką, dużą patelnię. Wlać olej i po podgrzaniu włożyć kurczaka. Obsmażyć na dużym ogniu, w międzyczasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz biały pieprz. Smażyć w sumie przez ok. 4 - 5 minut.

Wlać sos, wymieszać i zagotować. Gotować przez pół minuty. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem.