Ciasto z maślanką i brzoskwiniami należy do jednych z najprostszych w repertuarze Bogusi. Prostota jego wykonania w żaden sposób nie wpływa na jego wybitny smak, wręcz odwrotnie Moja prababcia mówiła na takie ciasto "pagaj", widocznie dlatego że wystarczy wymieszać składniki i gotowe - pisze na swojej stronie Jakub Kuroń.
Oto przepis na ciasto z maślanką i brzoskwiniami Jakuba Kuronia.
Przepis
Składniki na blaszkę 21×21 cm:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju np. kokosowego
- 300 g maślanki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g brzoskwiń świeżych lub w syropie
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Następnie jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj ok 5 minut.
Następnie dodaj resztę składników poza brzoskwiniami, miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie osusz z nadmiaru wody np. ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180°C do „suchego patyczka”.
Gotowe ciasto wyjmij z formy, przełóż na kratkę aby ostygło. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.
Dzięki dodatkowi maślanki ciasto długo pozostaje wilgotne. W połączeniu z brzoskwiniami zyskuje delikatny, owocowy smak. W sezonie letnim możecie sięgnąć po dowolne wręcz owoce, mogą to być jabłka, morele czy borówki - pisze Jakub Kuroń.