Obfitość warzyw i owoców zmusza nas często do ich przerabiania, po prostu nie jesteśmy ich w stanie przejeść na raz. W najbliższym czasie, będę podawał Wam pomysły na: kiszenie, konserwowanie czy wekowanie. Jednym z moich ulubionych przetworów sąogórki curry, od nich zaczniemy, ponieważ to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy do np. wódeczki - pisze na swojej stronie Jakub Kuroń.
Okazuje się, że ten przepis kucharz "odziedziczył" po babci Krysi.
To ona pierwszy raz przywiozła do nas kilka słoików ogórków w curry. Od niej właśnie wziąłem recepturę na te cudo w słoiku - czytamy.
Jak je zrobić? Oto przepis Jakuba Kuronia na ogórki curry.
Przepis
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżka białej gorczycy
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1,5 l wody
- 375 ml octu spirytusowego
- 330 g cukru
- 1 i ½ łyżki soli
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki przyprawy curry
- kilka liści selera
- ew. kurkuma dla koloru
Sposób przygotowania:
Umyte ogórki obierz ze skórki, następnie podziel wzdłuż na cztery części i wytnij gniazda nasienne.
Goździki, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy wsyp na suchą patelnie. Podpraż przez 1-2 minuty, aż puszczą olejki eteryczne, następnie odstaw po przestudzenia.
W rondlu zagotuj wodę z octem. Wsyp cukier, sól oraz podprażone przyprawy. Następnie cebulę pokrojoną w krążki, paprykę pokrojoną w drobne słupki oraz przyprawę curry. Zalewę zagotuj, odstaw do przestudzenia.
Ogórki poprzekładaj do słoików z liśćmi selera. Następnie zalej marynatą do pełna.
Tak przygotowane słoiki najlepiej jest pasteryzować. W garnku na dnie ułożyć bawełnianą ścierkę lub np. tetrę. Ustawić na niej słoiki, zalać wodą do ¾ wysokości. Od momentu wrzenia wody, gotować 10 minut. Na koniec ostrożnie wyjąć i postawić zakrętką do dołu, aż do wystygnięcia.