Jagodzianki robią furorę każdego lata. Nie ma chyba osoby, która nie lubi smaku tych słodkich drożdżowych bułek wypełnionych owocami i posypanych kruszonką. Zazwyczaj kupujemy je w sklepie, bo wydaje nam się, że to słodkości trudne do zrobienia.
Nic bardziej mylnego. Przekonuje o tym Tomasz Strzelczyk. Autor kanału "Oddasz fartucha" proponuje przepis na otwarte jagodzianki, czyli takie, w których owocowy farsz jest na zewnątrz a nie wewnątrz bułki. Zamiast jagód można do przygotowania ich wykorzystać inne owoce np. borówki lub maliny.
Jak je zrobić? Oto przepis.
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
70 g cukru
40 g świeżych drożdży
4 żółtka
10 g cukru waniliowego
Nadzienie:
500 g jagód
300 g twarogu
60 g masła
40 g cukru pudru
2 żółtka
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
70 g cukru trzcinowego
70 g masła
Dodatkowo:
1 jajko
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże przełożyć do miski. Wsypać 1 łyżkę cukru i wlać ciepłe mleko. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Wsypać 6 łyżek mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Do zaczynu wsypać pozostałą mąkę i cukier wanilinowy. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
Dodać roztopione masło i żółtka. Wyrabiać, aż składniki się połączą i powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
Twaróg zmiksować z żółtkami, masłem i cukrem pudrem. Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z posiekanym masłem i cukrem. Z wyrośniętego ciasta formować kulki wielkości małej pomarańczy i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia za pomocą szklanki lub małej miseczki wysmarowanej od zewnątrz olejem. Wkładać do nich porcje twarogu i jagód. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.