Bób jest nie tylko pyszny, lecz także bogaty w cenne minerały i składniki odżywcze. A przy tym wszystkim doskonale smakuje. Jakub Kuroń proponuje, jak szybko przygotować zdrową i pożywną sałatkę z bobem. Jej smak przypadnie do gustu każdemu.

Przepis:

Składniki:

500 g bobu,
pół pęczka koperku,
60 ml oliwy z oliwek,
5 ząbków czosnku,
120 g boczku wędzonego,
1 łyżka oleju roślinnego,
1 duży pomidor malinowy,
pół pęczka natki pietruszki,
20 g parmezanu,
sok wyciśnięty z połowy cytryny,
sól, pieprz









Reklama

Przygotowanie:

Bób płuczemy i gotujemy. Do wody możemy wrzucić kilka łodyżek kopru. Gotujemy około 10 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie odcedzamy bób i obieramy go z łupin. Jeśli bób jest młody i delikatny, możemy zostawić łupiny.

Na głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w długie paski boczek i podsmażamy na tłuszczu, który w miarę podgrzewania będzie wytapiał się z mięsa. Kroimy w kostkę pomidor, siekamy natkę pietruszki i ścieramy parmezan na tarce.

Boczek, pomidory, natkę i bób wkładamy do miski. Całość posypujemy ze startym parmezanem. W osobnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Takim sosem zalewamy sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego!