Zapiekanka z serka wiejskiego to propozycja szczególnie dla tych, którzy nie lubią śniadań zimnych i nie przepadają za nabiałem wyjętym wczesnym rankiem prosto z lodówki. To potrawa nie tylko sycąca, ale też pełnowartościowa. Ma niewiele kalorii i nie ma w niej ani grama mąki.
Jest idealna na szybkie śniadanie, gdy mamy mało czasu a nie chcemy wyjść z domu głodni. Za każdym razem zapiekankę z serka wiejskiego można zrobić nieco inaczej, dodając do niej swoje ulubione dodatki.
Oto przepis na zapiekankę z serka wiejskiego.
Przepis
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego,
- 3 jajka,
- 50 g papryki,
- 50 g pieczarek,
- pół pęczka szczypiorku,
- 35 g sera (mozzarella lub cheddar),
- opcjonalnie dowolna wędlina,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione przyprawy: bazylia, oregano, natka pietruszki, koperek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra, płatki chili (suszone lub świeże)
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w paseczki lub drobną kostkę. Pieczarki pokroić w dowolny sposób. Szczypiorek posiekać drobno. Serek wiejski wymieszać z jajkami, pokrojonymi warzywami, przyprawami i startym serem. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Można podać z kromką chleba żytniego lub chlebkiem naan.