Zapiekanka z serka wiejskiego to propozycja szczególnie dla tych, którzy nie lubią śniadań zimnych i nie przepadają za nabiałem wyjętym wczesnym rankiem prosto z lodówki. To potrawa nie tylko sycąca, ale też pełnowartościowa. Ma niewiele kalorii i nie ma w niej ani grama mąki.

Reklama

Jest idealna na szybkie śniadanie, gdy mamy mało czasu a nie chcemy wyjść z domu głodni. Za każdym razem zapiekankę z serka wiejskiego można zrobić nieco inaczej, dodając do niej swoje ulubione dodatki.

Oto przepis na zapiekankę z serka wiejskiego.

Przepis

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 3 jajka,
  • 50 g papryki,
  • 50 g pieczarek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 35 g sera (mozzarella lub cheddar),
  • opcjonalnie dowolna wędlina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, natka pietruszki, koperek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra, płatki chili (suszone lub świeże)

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w paseczki lub drobną kostkę. Pieczarki pokroić w dowolny sposób. Szczypiorek posiekać drobno. Serek wiejski wymieszać z jajkami, pokrojonymi warzywami, przyprawami i startym serem. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Można podać z kromką chleba żytniego lub chlebkiem naan.