Neapolitańczycy potrafią z jednego dania zrobić o wiele więcej. Tak przygotowany bakłażan podawany jest jako dodatek do kanapki albo np. sos do makaronu. To jedzenie pyszne, proste i aromatyczne. Bartek Kieżun pokazuje, że bakłażany są smakowite i nie należy się ich bać. A w Neapolu wiedzą, jak to warzywo przygotować.
Przepis:
Składniki:
2 nieduże bakłażany,
100 ml oliwy extra vergine,
2 ząbki czosnku,
300 g pomidorków koktajlowych (najlepsze będą żółte pomidory odmiany datterini),
pieprz,
sól,
garść liści bazylii
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy bakłażany na bardzo gorącą patelnię. Zaczynamy nią potrząsać, by warzywa równomiernie pokryły się oliwą. Smażymy je na złoto, do miękkości, często podrzucając. Tylko w ten sposób staną się miękkie i smaczne.
Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię czosnek pokrojony w plasterki i pomidory przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach melanzane a funghetto (mulignane a funghetto) jest gotowe. Dla podkręcenia smaku posypujemy je liśćmi bazylii.