Znamy i lubimy pachnącą przyprawami szakszukę. Ten przepis jest podobny, ale nie do końca. Pochodzi z Maroka. W skład tego pysznego dania wchodzą jajka, przyprawy, pomidory i mielone mięso jagnięce. Warto spróbować.

Przepis:

Składniki:

Reklama

1/2 łyżeczki przypraw: fenkułu, kuminu, wędzonej papryki, cynamonu, płatków chilli
1 cebula drobno posiekana
4 ząbki czosnku rozgniecione
250 g mielonej jagnięciny
Sól i czarny pieprz do smaku
3 pomidory malinowe
6 jajek
1-2 łyżeczki harrisy
200 ml jogurtu
Świeża kolendra








Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy czosnek, cebulę i jagnięcinę. Można jagnięcinę zastąpić innym mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy i sól. Gdy mięso i cebula się przysmażą na złoty kolor, dodajemy posiekane świeże pomidory bez skóry. Czekamy aż się odparuje woda z mięsnego sosu. W pomidorowo-mięsnej masie robimy dołki i wbijamy do niej jajka. Przykrywamy pokrywką. Gdy białka się zetną, danie jest gotowe. Przed podaniem posypujemy ziołami i podajemy z sosem jogurtowym z harrisą.