Truskawki to owoce, które idealnie nadają się do deserów. Świetnie komponują się z ciastem kruchym, drożdżowym, czy francuskim. Można je również wykorzystać do zrobienia deseru w formie truskawkowej pianki. Jak je wykonać? Oto przepis na piankę truskawkową od Ewy Wachowicz.

Reklama

Przepis

Składniki:

  • 100 g - herbatników kakaowych
  • 100 g - masła
  • PIANKA
  • 600 g - truskawek
  • 400 g - jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka - soku z cytryny
  • 3 łyżki - erytrolu
  • 2 łyżki - żelatyny
  • ZDOBIENIE
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa
  • mięta

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnku. Wsypać zmielone ciasteczka. Wymieszać i przełożyć na dno foremki (najlepiej silikonowej). Wstawić do lodówki.

Żelatynę wsypać do szklanki. Zalać wrzątkiem (1/3 szklanki). Wymieszać i odstawić.

Truskawki wsypać do miksera. Dodać jogurt i sok z cytryny. Posłodzić erytrolem i zmiksować. Wlać przestudzoną żelatynę i wymieszać.

Koktajl przełożyć na schłodzony spód. Schować do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjąć z foremki. Na wierzchu ułożyć na zakładkę pokrojone w plastry truskawki.

Posmarować gęstniejącą galaretką truskawkową.