Kalafior to warzywo, które w sezonie wiosenno-letnim święci tryumfy. Szczególnie polecane jest tym, którzy są na diecie. Posiada dużo wody i błonnika, co doskonale wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspomniany błonnik zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Reklama

Kalafior często polecany jest także w dietach na ciśnienie i cholesterol. Obniża ten drugi i przeciwdziała nadciśnieniu. Można go jeść na surowo, w postaci gotowanej lub pieczonej. To warzywo idealne do przygotowywania różnego rodzaju zapiekanek. Ewa Wachowicz poleca tę, w której oprócz kalafiora wykorzystuje także brokuł i jeden z najpopularniejszych sosów, czyli beszamel. Jak przygotować zapiekankę z kalafiorem pod beszamelem? Oto przepis Ewy Wachowicz.

Przepis na zapiekankę

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 por
  • 300 g wędliny
  • 3 kulki mozzarelli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Beszamel:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 150 g - sera żółtego

Przygotowanie:

Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszystko zblanszować (w posolonym i posłodzonym wrzątku - brokuły nie stracą koloru). Rozłożyć na przemian na blasze, posypać wędliną (lub pieczonym mięsem, które zostało w domu po świętach). Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry.

Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.

Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zapiekankę zalać sosem (można też posypać ją startym żółtym serem). Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).