Kalafior to warzywo, które w sezonie wiosenno-letnim święci tryumfy. Szczególnie polecane jest tym, którzy są na diecie. Posiada dużo wody i błonnika, co doskonale wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspomniany błonnik zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Kalafior często polecany jest także w dietach na ciśnienie i cholesterol. Obniża ten drugi i przeciwdziała nadciśnieniu. Można go jeść na surowo, w postaci gotowanej lub pieczonej. To warzywo idealne do przygotowywania różnego rodzaju zapiekanek. Ewa Wachowicz poleca tę, w której oprócz kalafiora wykorzystuje także brokuł i jeden z najpopularniejszych sosów, czyli beszamel. Jak przygotować zapiekankę z kalafiorem pod beszamelem? Oto przepis Ewy Wachowicz.
Przepis na zapiekankę
Składniki
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 por
- 300 g wędliny
- 3 kulki mozzarelli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Beszamel:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
- 150 g - sera żółtego
Przygotowanie:
Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszystko zblanszować (w posolonym i posłodzonym wrzątku - brokuły nie stracą koloru). Rozłożyć na przemian na blasze, posypać wędliną (lub pieczonym mięsem, które zostało w domu po świętach). Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry.
Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zapiekankę zalać sosem (można też posypać ją startym żółtym serem). Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).