Truskawkowe marzenie to ciasto, które siostra Anastazja poleca upiec na ciemnym biszkopcie. Składa się z kilku warstw. Słodką i owocową dopełnia ta z ciemnego biszkoptu. To przepis prosty w wykonaniu a ciekawy w smaku.
Składniki na ciemny biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwy:
1 1/2 l jogurtu naturalnego,
9 łyżeczek żelatyny,
cukier puder do smaku,
2 galaretki zielone,
2 galaretki truskawkowe,
1 kg truskawek
Wykonanie:
Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.
Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
Do 1/2 l jogurtu dodać cukier do smaku oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Masę rozprowadzić na biszkopcie i zalać zieloną tężejącą galaretką.
Do pozostałego jogurtu dodać cukier do smaku, 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody i rozprowadzić na galaretce zielonej.
Na ostatnią warstwę masy jogurtowej rozłożyć umyte i obrane truskawki. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową