Ceniony przez turystów i smakoszy TasteAtlas od lat publikuje listy najlepszych i najgorszych potraw, jak również lokali gastronomicznych na całym świecie.

Najlepsze ciasta świata

W rankingu uwzględniono 78 ciast, co samo w sobie jest już wyróżnieniem.

Reklama

Pierwsze miejsce zajęła polska szarlotka. Wyprzedziła ona nie tylko inne przysmaki jabłkowe, jak słynny amerykański placek apple pie, holenderska appeltaart czy grecka milopita, ale wszystkie ciasta w ogóle.

Przepis na najlepszą szarlotkę

Składniki:

  • 1,5 kg / 10 szt. jabłek (najlepiej antonówki lub ligole),
  • 600 g mąki pszennej,
  • 350 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Sekret idealnej szarlotki tkwi w połączeniu soczystych kwaskowatych jabłek, najlepiej antonówek lub ligoli, ze słodkim kruchym ciastem.

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, żółtka jajek, 2 łyżki cukru oraz skrobię i proszek do pieczenia. Polej zimną wodą. Wszystko zagnieć na jednolitą masę, po czym uformuj w kulkę. Następnie zawiń takie ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i odstaw na kilka minut, po czym koniecznie odciśnij z soku. Dodaj cynamon, łyżkę cukru i wszystko wymieszaj. Jabłka podduś na patelni.

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej spód porcją ciasta. Wyłóż na nie jabłka. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce i posyp na wierzch.

Piecz w 180 stopniach przez około godzinę. Kiedy gotowa szarlotka już wystygnie, posyp ją obficie cukrem pudrem.

Smacznego!