Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- cukier do posypania
- 250 ml śmietany 30%
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- 0,5 kg sera kremowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 0,5 szklanki mleka
Przygotowanie
Z ciasta francuskiego wycinamy koło obręczą do formowania potraw. To będzie podstawa ciasta. Pozostałą część ciasta kroimy w paski. Ciasto przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Z drugim ciastem postępujemy identycznie, z tym że na okręgu nacinamy osiem trójkątów, a ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy tak jak poprzednie.
Zagotowujemy pół szklanki mleka, którym następnie zalewamy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odczekujemy, aż żelatyna przestygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy do niej zmiksowane truskawki, a następnie ser. Całość mieszamy, dolewamy żelatynę i ponownie miksujemy.
Resztki upieczonego ciasta kruszymy i dodajemy do masy truskawkowo-serowej. Paluchy powstałe z pasków układamy na cieście w dwóch warstwach. Odczekujemy, aż masa nieco stężeje, po czym jedną trzecią wykładamy do formy. Na wierzch ponownie układamy paluchy, a na nie wykładamy pozostałą masę. Wyrównujemy i na powierzchnię układamy ciasto francuskie z cukrem.
Wkładamy ciasto na trzy godziny do lodówki. Po wyjęciu oprószamy wierzch cukrem pudrem.
Smacznego!