Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • cukier do posypania
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • 0,5 kg sera kremowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szklanki mleka

Przygotowanie

Reklama

Z ciasta francuskiego wycinamy koło obręczą do formowania potraw. To będzie podstawa ciasta. Pozostałą część ciasta kroimy w paski. Ciasto przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Z drugim ciastem postępujemy identycznie, z tym że na okręgu nacinamy osiem trójkątów, a ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy tak jak poprzednie.

Zagotowujemy pół szklanki mleka, którym następnie zalewamy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odczekujemy, aż żelatyna przestygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy do niej zmiksowane truskawki, a następnie ser. Całość mieszamy, dolewamy żelatynę i ponownie miksujemy.

Resztki upieczonego ciasta kruszymy i dodajemy do masy truskawkowo-serowej. Paluchy powstałe z pasków układamy na cieście w dwóch warstwach. Odczekujemy, aż masa nieco stężeje, po czym jedną trzecią wykładamy do formy. Na wierzch ponownie układamy paluchy, a na nie wykładamy pozostałą masę. Wyrównujemy i na powierzchnię układamy ciasto francuskie z cukrem.

Wkładamy ciasto na trzy godziny do lodówki. Po wyjęciu oprószamy wierzch cukrem pudrem.

Reklama

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu