W rankingu TasteAtlas znalazły się w sumie 64 najlepsze kiełbasy w Europie.

Polska kiełbasa numerem jeden

Polska kiełbasa wędzona wyprzedziła na liście słynne niemieckie wursty, cenione na całym świecie włoskie wędliny czy popularne czeskie parówki. Na podium znalazły się jeszcze właśnie kiełbasa z Norymbergi oraz kiełbasa grillowa z Turynu.

Reklama

Autorzy rankingu podali, że zwycięską kiełbasę "przygotowuje się z mielonego mięsa wieprzowego, które jest peklowane, po czym doprawiane solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem i (opcjonalnie) majerankiem. Następnie mięso umieszcza się w osłonie w kształcie pierścienia i wędzi przez przez jeden do półtora dnia". Tradycyjnie tę kiełbasę wędzono na zimno, jednak obecnie coraz częściej wędzi się ją na gorąco, gdyż pozwala to potem na prostsze i szybsze gotowanie - zauważono.

Co ciekawe, o ile w rankingu znawców kulinarnych polska kiełbasa wędzona bezapelacyjnie zwyciężyła, to w rankingu czytelników TasteAtlas zajęła miejsce 20.

Reklama

Inne polskie kiełbasy w rankingu

Tuż za podium znalazła się polska kiełbasa surowa, wciąż wytwarzana zgodnie z odwieczną metodą produkcji. Ten wyrób, jak zauważają specjaliści z TasteAtlas, "składa się z chudej wieprzowiny i półtłustej wieprzowiny, a także takich przypraw jak cukier, czosnek, pieprz, majeranek, mielona gorczyca i tymianek".

W pierwszej dziesiątce wyróżniono również polską kiełbasę wiejską, robioną z mieszanki mielonej wieprzowiny i cielęciny oraz skrawków tłuszczu, a do zestawienia trafiła także polska kaszanka.