Szparagi, te zielone lub białe, to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Nie dość, że są niskokaloryczne i bogate w witaminy, to jeszcze doskonale smakują. Ich delikatny smak świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami, tworząc m.in. pyszne i zdrowe sałatki.

Zanim zabierzemy się za przygotowanie sałatki, musimy odpowiednio przygotować szparagi. Zielone szparagi wystarczy umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi wymagają nieco więcej pracy – należy je obrać obieraczką do warzyw, zaczynając od główki w dół. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez kilka minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne.

Reklama

Pomysły na sałatki ze szparagów:

Sałatka ze szparagami, truskawkami i fetą. Połączenie słodkich truskawek, słonego sera feta i chrupiących szparagów to prawdziwa eksplozja smaków.

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 200 g truskawek
  • 100 g sera feta
  • Garść rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

Szparagi ugotuj al dente, odcedź i przelej zimną wodą.

Truskawki pokrój na ćwiartki, fetę pokrusz.

Wymieszaj oliwę z octem, solą i pieprzem.

Połącz wszystkie składniki, polej dressingiem.

Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim. Klasyka gatunku, idealna na świąteczny stół lub elegancką kolację.

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • Sos holenderski (gotowy lub domowy)
  • Szczypiorek do dekoracji
  • Przygotowanie:

Szparagi ugotuj al dente, odcedź.

Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.

Ułóż szparagi na talerzu, dodaj jajka i polej sosem holenderskim.

Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka ze szparagami, kurczakiem i parmezanem. Sycąca i pełna białka sałatka, która doskonale sprawdzi się jako lekki lunch lub kolacja.

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 200 g grillowanego kurczaka
  • 50 g parmezanu
  • Garść rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

Szparagi ugotuj al dente, odcedź.

Kurczaka pokrój w paski, parmezan zetrzyj na tarce.

Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Połącz wszystkie składniki, polej dressingiem.

Sałatka ze szparagami, łososiem i awokado. Bogata w zdrowe tłuszcze i kwasy omega-3 sałatka, która zachwyci swoim smakiem i wartościami odżywczymi.

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Koperek do smaku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

Szparagi ugotuj al dente, odcedź.

Łososia pokrój w paski, awokado w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Wymieszaj oliwę z koperkiem, solą i pieprzem.

Połącz wszystkie składniki, polej dressingiem.

Smacznego!