Szparagi, te zielone lub białe, to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Nie dość, że są niskokaloryczne i bogate w witaminy, to jeszcze doskonale smakują. Ich delikatny smak świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami, tworząc m.in. pyszne i zdrowe sałatki.
Zanim zabierzemy się za przygotowanie sałatki, musimy odpowiednio przygotować szparagi. Zielone szparagi wystarczy umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi wymagają nieco więcej pracy – należy je obrać obieraczką do warzyw, zaczynając od główki w dół. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez kilka minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne.
Pomysły na sałatki ze szparagów:
Sałatka ze szparagami, truskawkami i fetą. Połączenie słodkich truskawek, słonego sera feta i chrupiących szparagów to prawdziwa eksplozja smaków.
- Pęczek zielonych szparagów
- 200 g truskawek
- 100 g sera feta
- Garść rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól, pieprz do smaku
- Przygotowanie:
Szparagi ugotuj al dente, odcedź i przelej zimną wodą.
Truskawki pokrój na ćwiartki, fetę pokrusz.
Wymieszaj oliwę z octem, solą i pieprzem.
Połącz wszystkie składniki, polej dressingiem.
Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim. Klasyka gatunku, idealna na świąteczny stół lub elegancką kolację.
- Pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- Sos holenderski (gotowy lub domowy)
- Szczypiorek do dekoracji
- Przygotowanie:
Szparagi ugotuj al dente, odcedź.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
Ułóż szparagi na talerzu, dodaj jajka i polej sosem holenderskim.
Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka ze szparagami, kurczakiem i parmezanem. Sycąca i pełna białka sałatka, która doskonale sprawdzi się jako lekki lunch lub kolacja.
- Pęczek zielonych szparagów
- 200 g grillowanego kurczaka
- 50 g parmezanu
- Garść rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- Przygotowanie:
Szparagi ugotuj al dente, odcedź.
Kurczaka pokrój w paski, parmezan zetrzyj na tarce.
Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Połącz wszystkie składniki, polej dressingiem.
Sałatka ze szparagami, łososiem i awokado. Bogata w zdrowe tłuszcze i kwasy omega-3 sałatka, która zachwyci swoim smakiem i wartościami odżywczymi.
- Pęczek zielonych szparagów
- 150 g wędzonego łososia
- 1 awokado
- Sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Koperek do smaku
- Sól, pieprz do smaku
- Przygotowanie:
Szparagi ugotuj al dente, odcedź.
Łososia pokrój w paski, awokado w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Wymieszaj oliwę z koperkiem, solą i pieprzem.
Połącz wszystkie składniki, polej dressingiem.
Smacznego!