Rosół to danie, które najczęściej pojawia się na naszym stole w weekend. Po zjedzeniu pysznego bulionu z makaronem, zazwyczaj pozostaje sporo mięsa, na którym był gotowany. Co z nim zrobić?

Jasiek Kuroń poleca wykorzystanie go do przygotowania krokietów. Sugeruje, że najlepszym jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego. Tak jak w rosole, tak i w tym farszu.

Do tego celu bez wątpienia najlepiej wybrać tańszą lekko poprzerastaną wołowinę oraz udka z kurczaka. Takie połączenie to z pewnością gwarancja wyśmienitego smaku i odpowiedniej konsystencji farszu - uważa Kuroń.

Reklama

Dwie wersje naleśników do krokietów z mięsem z rosołu

W jego domu przygotowuje się dwie wersje naleśników, jedna jest panierowana a druga smażona saute.

Dlatego w zależności od preferencji smakowych można wybrać sobie wersję lżejszą lub cięższą. Córki z pewnością wybierają opcje bez panierki. Oczywiście takie krokiety z mięsem najlepiej smakują z kubkiem gorącego czerwonego barszczu - sugeruje Jasiek Kuroń.

Poniżej prezentujemy przepis na krokiety z mięsem z rosołu od Jaśka Kuronia.

Przepis

Składniki (na 15 krokietów):

Naleśniki:

250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)

250 ml mleka

200 ml wody gazowanej

2 jajka

sól

Farsz:

400 g cebuli

2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego

500 g ugotowanych udek z kurczaka

1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi

300 g warzyw z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler)

sól, pieprz

ew. rosół do rozrzedzenia farszu

Reklama

Do panierowania:

3 jajka

8 łyżek bułki tartej

7 łyżek mąki pszennej

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przygotuj naleśniki: Po pierwsze ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek. Następnie patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Na koniec ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smaż z obu stron na rumiano. Następnie cebulę pokrój w cząstki. Podsmaż na oleju aż zmięknie i będzie ciemno złota.

Następnie udka obierz z mięsa. Wołowinę , kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa, na grubych oczkach. Pamiętaj gdy farsz będzie za suchy podlej go rosołem, dopraw solą i pieprzem. Na koniec na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, zbierz brzegi do środka i zwiń jak roladkę. Tak przygotowane paszteciki można bezpośrednio smażyć bez panierki dzięki temu są lżejsze. Tak niegdyś robiła moja mama i podawała je z kubkiem gorącego barszczu.

Bardziej kaloryczna opcja, czyli krokiety panierowane w mące, jajku, bułce tartej. Obsmażamy krokiety z każdej strony na piękny rumiany kolor, dzięki temu bedą ładne. Na pewno też bedą chrupiące.