Młoda kapusta to warzywo, które wiosną jest odmieniane przez wszystkie "kuchenne przypadki". Można ją podać klasycznie z koperkiem lub sosem pomidorowym, w formie surówki albo tak jak proponuje Jakub Kuroń w postaci zupy.
To danie jest szybkie, proste w przygotowaniu a przede wszystkim smaczne. Warto zwrócić uwagę na sposób szatkowania kapusty, jaki sugeruje autor tej receptury. Poniżej prezentujemy przepis na zupę z młodej kapusty Jakuba Kuronia.
Przepis
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 cebula
1 łyżka masła
3 ziemniaki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 l wywaru drobiowego lub np. warzywnego
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj, ale nie za drobno, małe kawałki znikną w zupie. Umyte, obrane warzywa pokrój w drobną kostkę lub np. zetrzyj na tarce do jarzyn.
W garnku rozpuść masło, podsmaż marchew, pietruszkę, selera, cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw, około 15-20 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie dodaj koncentrat, połowę koperku, dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj posypaną np. koperkiem z kromką świeżego pieczywa.