Zamiast jajecznicy, czy sadzonych jajek warto podczas weekendowego śniadania zrobić omlety. Dodane do nich świeże, soczyste pomidory pachnące latem sprawią, że będzie smacznie i zdrowo.
Jakub Kuroń proponuje, by dodać do nich jeszcze jeden dodatek. Jest nim ser brie. Jak zrobić taki omlet? Oto przepis.
Przepis
Składniki
- 4 jajka
- 80 g sera brie
- 1 średni pomidor
- pół pęczka szczypiorku
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżka masła
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Do miski wybij jajka. Dopraw je solą i pieprzem a następnie ubijaj trzepaczką aż solidnie się spienią. Na patelni roztop masło, kiedy zacznie się pienić wlej jajka. Ustaw palnik na średnią moc. Posiekaj tymianek i wrzuć na masę jajeczną. Pomidora i ser pokrój w plastry i poukładaj na wierzchu omleta. Przykryj całość pokrywką i smaż około 1 minuty. Po tym czasie odwróć omlet na drugą stronę. Można, jeżeli masz pewną rękę, przewrócić omlet jednym ruchem łopatką lub zsunąć na drugi talerz i przerzucić ponownie na patelnię. Jeszcze 1-2 minuty smażenia i omlet jest gotowy.