Zamiast jajecznicy, czy sadzonych jajek warto podczas weekendowego śniadania zrobić omlety. Dodane do nich świeże, soczyste pomidory pachnące latem sprawią, że będzie smacznie i zdrowo.

Jakub Kuroń proponuje, by dodać do nich jeszcze jeden dodatek. Jest nim ser brie. Jak zrobić taki omlet? Oto przepis.

Reklama

Przepis

Składniki

  • 4 jajka
  • 80 g sera brie
  • 1 średni pomidor
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Do miski wybij jajka. Dopraw je solą i pieprzem a następnie ubijaj trzepaczką aż solidnie się spienią. Na patelni roztop masło, kiedy zacznie się pienić wlej jajka. Ustaw palnik na średnią moc. Posiekaj tymianek i wrzuć na masę jajeczną. Pomidora i ser pokrój w plastry i poukładaj na wierzchu omleta. Przykryj całość pokrywką i smaż około 1 minuty. Po tym czasie odwróć omlet na drugą stronę. Można, jeżeli masz pewną rękę, przewrócić omlet jednym ruchem łopatką lub zsunąć na drugi talerz i przerzucić ponownie na patelnię. Jeszcze 1-2 minuty smażenia i omlet jest gotowy.