Potrzeba niewiele czasu, a danie naprawdę jest wykwintne. Przygotowuje się je ze składników, które zawsze mamy w domu.
Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika to doskonały przepis. Są kremowe w środku i chrupkie na zewnątrz. To idealny comfort food, sycą i koją. Po ich schrupaniu natychmiast poczujemy błogość.
Przepis na gniecione, pieczone ziemniaki
Składniki:
3 lub 4 ziemniaki na osobę; kilka łyżek oliwy (może być masło), czosnek, starty parmezan, sól , pieprz, natka pietruszki.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na niej ugotowane ziemniaki. Każdy z nich lekko zgniatamy - tak, by mniej więcej zmniejszyć jego wysokość o połowę; nie robimy z nich płaskich placków.
Oliwę lub masło mieszamy z solą i zgniecionym czosnkiem. Taką pastą smarujemy ziemniaki. Blachę z ziemniakami wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 minut. Gdy ziemniaki będą zrumienione i chrupiące, wyjmujemy blachę z piekarnika. Upieczone ziemniaki posypujemy startym parmezanem i posiekaną, zieloną pietruszką. Zjadamy.