Siostra Aniela podobnie jak siostra Anastazja słynie z licznych przepisów na dania zarówno te na co dzień, jak i od święta. Przez lata gotowała dla Karola Wojtyły, gdy ten był kardynałem.
Szczególnie przed świętami rekordy popularności bije jej przepis na szybki pasztet.
To prosty i szybki przepis na danie, które świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jak go zrobić?
Pasztet wielkanocny siostry Anieli
Składniki:
mielona wieprzowina - 500 g
wątróbka drobiowa - 300 g
boczek wędzony - 200 g
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki masła
pół szklanki mleka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do tak przygotowanych dodaj mieloną wieprzowinę i smaż aż mięso będzie rumiane. Ugotuj wątróbkę, po 10 minutach wyjmij ją z wody i ostudź. Pokrój boczek wędzony na kawałki. Do miski włóż wieprzowinę, zmieloną wątróbkę i boczek oraz bułkę tartą, jajka i mleko. Dopraw oregano, solą i pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj do połączenia składników. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na talerz do wystygnięcia.