Zimą szczególnie trzeba docenić kapustę pekińską. Jest łatwo dostępna i dobrze znosi nawet długie przechowywanie. Dlatego zawsze można ją mieć w lodówce i szybko przygotować z niej surówkę.
Cenne liście
Kapusta pekińska, jak nie trudno się domyśleć, pochodzi z północnych Chin. Była tam uprawiana już w III wieku naszej ery. Dopiero w latach trzydziestych XX wieku trafiła do Europy i Stanów Zjednoczonych. Dziś jest uprawiana w większości krajów o klimacie umiarkowanym i stała się warzywem niezwykle popularnym. Najczęściej wykorzystujemy ją do surówek. I jest to dobry pomysł, bo najwięcej wartości odżywczych mają jej surowe liście.
Jedz ją teraz!
Kapusta pekińska ma niewiele kalorii, bo w 100 g tylko 40 kcal. Jednak w przypadku surówek często podbijamy jej kaloryczność, np. majonezem. Ma za to dużo witaminy C, a także A i B, rutynę i beta–karoten. Jest bogata w minerały, takie jak wapń, potas, i magnez. Zimą warto ją jeść ze względu na to, że wzmacnia odporność. Dodatkowo ma działanie antybakteryjne, hamuje namnażanie bakterii.
Przepisy na surówki z kapustą pekińską
Idealna do obiadu
Składniki:
pół kapusty pekińskiej
4 ogórki konserwowe lub kiszone
jabłko
szczypiorek
po łyżce majonezu i jogurtu
sól i pieprz oraz sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekaj, dodaj starte na tarce ogórki i jabłko, posiekany szczypiorek. Skrop sokiem z cytryny. Dopraw majonezem wymieszanym z jogurtem oraz przyprawami.
Propozycja na podwieczorek
Składniki:
połowa główki kapusty pekińskiej
puszka czerwonej fasoli
kilka gałązek koperku
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Fasolę odsącz z zalewy na sitku. Kapustę obierz z wierzchnich liści, umyj, osusz i pokrój w paseczki, włóż do salaterki. Dodaj fasolę, drobno pokrojony koperek oraz czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.