Jak zrobić idealną bitą śmietanę?
Śmietanka 36 proc. jest najlepsza do ubijania. Można oczywiście użyć 30-procentowej jednak jeśli możesz wybrać – lepiej weź taką, która ma więcej procent. Śmietanka musi być dobrze schłodzona. Ryzyko zwarzenia się zminimalizuje dodanie do niej odrobiny cukru. Ubijanie najlepiej zaczynać od wysokich obrotów i zmniejszać je, gdy zacznie sztywnieć. Dodatkowo można również schłodzić naczynie, w którym będziesz ubijać śmietankę. Wystarczy wstawić ją do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Jeśli zależy Ci na ekstremalnie sztywnej konsystencji śmietanki, możesz zrobić to na 2 sposoby:
- Dodaj serek mascarpone (w proporcji pół na pół)
- Dodaj żelatynę. Na 250 ml śmietanki wystarczy 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody. Poczekaj, aż żelatyna ostygnie, zanim dodasz ją do śmietanki
Jak uratować zwarzoną śmietankę?
Zbyt długie ubijanie, za wysokie obroty miksera bądź niewystarczające chłodzenie może spowodować, że śmietanka się zwarzy. Łatwo to zauważyć – jej konsystencja przestanie być jednolita i gładka, a stanie się rozwarstwiona i grudkowata. W zależności od tego, jak szybko zauważysz zmianę, możesz uratować śmietanę na kilka sposobów.
Jak uratować lekko zwarzoną śmietankę?
Lekko zwarzona, a bardziej fachowo – przebita – śmietanka traci swój błyszczący wygląd i zaczyna robić się delikatnie grudkowata. Jej konsystencja przypomina kaszę mannę na mleku. Na tym etapie śmietankę można całkowicie uratować, dodając do niej kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. Całość trzeba delikatnie wymieszać kuchenną rózgą bądź mikserem na wolnych obrotach, aż śmietana uzyska pożądaną konsystencję.
Jak uratować zwarzoną śmietankę, w której pojawiły się cząsteczki tłuszczu?
Zbyt długie ubijanie zwarzonej śmietanki może spowodować wytrącenie się tłuszczu. Wówczas zacznie powstawać masło. Tego procesu już nie da się odwrócić, ale śmietankę można wykorzystać jako np. krem do ciasta. Do zwarzonej śmietanki wystarczy dodać kilka łyżek twarogu sernikowego, najlepiej w proporcjach pół na pół. Taką masę można dodatkowo posłodzić lub dodać roztopioną i schłodzoną czekoladę. Na tym etapie śmietana połączona z twarogiem wymaga utrwalenia żelatyną, gdyż sama nie stężeje. Zamiast żelatyny można dodać np. 2 galaretki rozpuszczone w szklance wody.
Co zrobić z mocno zwarzoną śmietanką?
W śmietance pojawiły się już drobiny masła? Nie wyrzucaj masy! Zrób z niej domowe masełko. Wystarczy przelać masło na sitku wyłożonym gazą i odsączyć z nadmiaru wody. Uformuj z masy kulę i przełóż ją do miski z zimną wodą. Wodę kilkakrotnie zmień w trakcie namaczania, aby dobrze wypłukać maślankę. Tak powstałe masło można wykorzystać do domowych wypieków, np. do zrobienia kremu na bazie budyniu.