Przygotowanie przekąsek na sylwestra to doskonały sposób na stworzenie wyjątkowego menu, a także zapewnienie różnorodności smaków i stworzenie przyjaznej atmosfery podczas zabawy sylwestrowej. Przekąski sprawiają, że impreza staje się mniej formalna i bardziej przyjazna, a goście mogą swobodnie poruszać się jednocześnie delektując się smacznymi kąskami. Przekąski pozwalają też na estetyczne podanie potraw. Dodają elegancji zwłaszcza gdy są efektownie podane i przyciągają uwagę gości.

Reklama

Przekąski na Sylwestra mogą być zarówno lekkie i chrupiące, jak i bardziej sycące. Z uwagi na to, że wiele osób dba o dietę przygotowaliśmy listę dietetycznych przekąsek idealnych dla każdego!

Kolorowe koreczki

Koreczki to przystawka, którą możesz z powodzeniem przyrządzić w wersji fit. Wystarczy, że zamiast białego pieczywa użyjesz do nich grzanek z ciemnego pieczywa. Następnie możesz dodać kawałek mozzarelli i warzywa takie jak np. pomidorki cherry lub koktajlowe, ogórki czy paprykę.

Reklama

Warzywa z hummusem

Pokrojone w słupki warzywa takie jak marchew, seler, ogórek czy papryka mogą być podawane z domowym hummusem.

Rolki z sałatą i łososiem

Liście sałaty należy wypełnić kawałkami łososia wędzonego oraz kremowym serkiem, koperkiem i plastrami ogórka.

Mini roladki

Innym świetnym pomysłem na przekąskę sylwestrową są roladki z tortilli. Tortille możemy przygotować samodzielnie dbając o naturalny skład bogaty w błonnik i inne cenne substancje odżywcze. Tortillę można posmarować hummusem, pastą jajeczną lub łososiem, a następnie uformować z nich roladki i przeciąć na mniejsze przekąski.

Faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa to smaczna alternatywa dla tradycyjnych potraw. Możesz faszerować wiele różnych warzyw, tworząc różnorodne i zdrowe dania. Do faszerowania świetnie nadaje się papryka, pomidory, bakłażan, cukinia i pieczarki. Farsz możemy przygotować z mięsa mielonego, twarogu, ryżu, kaszy lub mieszanki warzyw.

Mini pizza z cukinii

Przygotowanie mini pizzy z cukinii jest bardzo proste. Wystarczy pokroić cukinię w plastry o grubości 1 cm, posmarować je koncentratem pomidorowym, przykryć plastrem mozzarelli i posypać oregano. Następnie całość należy zapiec w piekarniku.